KISS KIDD SYNDROM – henviser til en fejlfunktion i de øvre nakkeled. Denne fejlfunktion kan bevirke en asymmetrisk udvikling hos barnet.
KISS syndrom henviser til symptomerne forårsaget af en biomekanisk dysfunktion i de øvre nakkeled på det lille barn.. Denne dysfunktion kan forstyrre barnets normale bevægelsesudvikling, så barnet bliver skævt/asymmetrisk og får sværere ved at udfolde sig frit.
KIDD syndrom henviser til symptomerne forårsaget et en biomekanisk dysfunktion i de øvre nakkeled på det større barn. Denne dysfunktion kan forstyrre barnets normale bevægelsesudvikling, så barnet bevæger sig skævt/asymmetrisk og får sværere ved at udfolde sig frit.
Nedenfor kan du læse om KISS-KIDD og
-
forskning
-
smerter og kropsholdning
-
kiropraktik og hovedpine
-
påvirkning af hård fødsel
Kiss-Kidd har været kendt i Norge og Tyskland i mange år. KISS er oprindeligt forkortelse af Kinematic Imbalance due to Suboccipital Strain og KIDD er oprindeligt forkortelsen af KISS-induced dysgnosia and dyspraxia.
Diagnosen kiss-kidd været kendt i Danmark siden 2008. Det har været en meget spændende tid, hvor en ny diagnose og et paradigmeskift ift. behandling af spædbørn med skæve nakker, torticollis og skæve kranier skulle introduceres.
Indgangsvinklen med at kigge på nakkens hvirvler er ikke ny, men det har for kiropraktorerne været en ny måde at se mere fremadrettet på behandlingsforløbet hos barnet og se vigtigheden af sammenhængen mellem kiropraktisk behandling og specifik stabilitets- og balancetræning.
Forskning
I efteråret 2021 kom der ny evidensbaseret forskning, som viser, at kiropraktisk behandling faktisk nedsætter mængden af gråd hos babyer med svær kolik betydeligt.
Der er flere forskningsprojekter i gang bl.a. på Kiropraktorernes Videnscenter på SDU, som viser lovende resultater for kiropraktisk behandling af børn og på Ahus Sygehus i Norge har de gennemført nogle pilotstudier på effekten af manuel terapi som et tillæg til børnefysioterapi for spædbørn med torticollis.
Der intet nyt i, at et vist antal af nyfødte har problemer i nakke-kranie overgangen eller i selve nakken. Forskningen mangler at finde ud af om det sker mens barnet er i fosterstillingen (i morens mave), ved fødslen og/eller at det kun ligger på ryggen.
• Artikel om kolik og kiropraktisk behandling http://www.chiro.org/research/ABSTRACTS/Efficacy_of_Chiropractic_Manual_Therapy.shtml
• A. Towbin har konstateret at fødselsprocessen alene kan medføre traume og ustabilitet i den øverste del af nakken. (Towbin A. Latent spinal cord and brain stem injuries in newborn infants. Develop Med Child Neural 1969;(11):54-68.)
• H. Biederman undersøgte 1000 nyfødte og opdagede at 119 (12%) havde fejlstilling i kranie-nakkeovergangen. (Biedermann H. Sub-occipital strain in newborn infants. Journal of Manual Medicine 1992;(6):151-156.
• Siden sundhedsstyrelsen i 1998 ændrede anbefaling til, at spædbørn udelukkende skal sove på ryggen er antallet af tilfælde med uventet spædbarnsdød faldet, men der er kommet en øget incidens af torticollis (nakkehold red.) (Buus L, Jensen RB m.fl 2007).