Albuesmerter

Albuesmerter skyldes oftest overbelastning, men kan også komme pludseligt ved f.eks. fald eller sportsskader. Albuesmerter kan sidde lokalt i albuen, men af og til også stråle ned mod hånden. I nogle tilfælde kan albuesmerter komme fra problemer i nakken eller skulderen.

Placeringen afhænger som regel af årsagen. De hyppigste årsager til albuesmerter er såkaldt golf- og tennisalbue, som er irritation af senerne på henholdsvis indersiden og ydersiden af albuen efter langvarigt (over)forbrug.

Hvis albuesmerter er kommet efter en ulykke, er det vigtigt at udelukke skader på knogler, ledbånd og nerver.

 

Forskellige teknikker ved behandling

Når man får albuesmerter, kan det kan være nødvendigt at tilpasse sit arbejde og vanlige aktivitet i en periode, både hvis man har hårdt fysisk arbejde eller sidder på kontor. Afhængigt af årsagen, kan nogle have gavn af at bruge en albuestøtte til at hjælpe med aflastning, indtil smerterne er aftaget.

Kiropraktoren vil sørge for at optimere bevægelsen i leddene omkring albuen og har forskellige teknikker til at behandle irriterede muskler og sener. Rådgivning til hvordan man kan håndtere hverdagen vil også være en væsentlig del af behandlingen, og i nogle tilfælde kan simple øvelser være gavnlige for at genoprette styrke og god funktion omkring albuen.

Du kan læse mere om forskellige typer af albuesmerter herunder.

Tennisalbue (smerter på ydersiden af albuen)

Tennisalbue kaldes også lateral epikondylit og kommer af overbelastning af de sener som sidder på ydersiden af albuen og fortsætter ned mod hånden. Typisk kommer det efter arbejde eller fritidsaktiviteter med mange gentagne bevægelser.

Prognosen er god, men kan tage flere måneder at komme af med. Behandling hjælper med at komme hurtigere af med smerterne og vil typisk bestå af muskelbehandling, øvelser og rådgivning i aflastning og hverdagshåndtering.

Golfalbue (smerter på indersiden af albuen)

Golfalbue kaldes også medial epikondylit og kommer af overbelastning af de sener som sidder på indersiden af albuen og fortsætter ned mod hånden. Typisk kommer det efter arbejde eller fritidsaktiviteter med mange gentagne bevægelser. Prognosen er god, men kan tage flere måneder at komme af med. Behandling hjælpe med at komme hurtigere af med smerterne og vil typisk bestå af muskelbehandling, øvelser og rådgivning i aflastning og hverdagshåndtering