Nakkesmerter

Nakkesmerter er meget hyppige og skyldes som regel spændinger og stivhed i nakkens muskler og led, som følge af uhensigtsmæssig belastning. Irritation af nakkens nerver og bruskskiver (diskus) kan også give smerter og i nogle tilfælde også udstråling og sovende fornemmelser i armen.

Desuden oplever mange at nakkesmerter kan medføre hovedpine og svimmelhed af varierende grad.

Nakkesmerter kan komme akut i forbindelse med en skade eller ulykke, men mange vil også opleve at de kan komme uden åbenlys årsag – f.eks. at man vågner med hold i nakken.

 

Simple øvelser kan være gavnlige

De kan også komme gradvist over længere tid f.eks. i forbindelse ensformige og stillesiddende arbejdsstillinger eller fordi aldersbetingede slidforandringer i nakkens led gør dem mindre bevægelige.

Efter en grundig undersøgelse vil kiropraktorens typiske opgave være at genoprette/optimere bevægelsen i nakkens muskler og led. Det kan kiropraktoren gøre ved brug af forskellige teknikker og rådgivning til hvad du selv kan gøre i din hverdag for at mindske belastningen og opretholde god bevægelse.

Det kan være gavnligt for nogle at lave simple øvelser til at styrke musklerne omkring nakken – dette kan både være en del af behandlingsforløbet, men også til videre forebyggelse af nakkesmerter.

Du kan læse mere om forskellige typer af nakkesmerter herunder.

Hold i nakken

Hold i nakken er meget ubehageligt, men ganske ufarligt. Hovedet er som regel låst fast i en skæv stilling og der vil være nogle retninger som man godt kan bevæge hovedet lidt til, mens der vil være andre som vil føles meget begrænsede og give skarpe smerter.

Ofte oplever folk at de vågnede med en låst nakke, eventuelt efter at have sovet i en akavet stilling, eller at nakken ”satte sig fast” i forbindelse med en pludselig bevægelse.

Kiropraktoren vil ofte kunne hjælpe med at forbedre bevægelsen i nakken med det samme, hvilket vil kunne være med til at få ro på smerterne.

Diskusprolaps/”nerve i klemme”

Imellem ryghvirvlerne sidder der bruskskiver (diskus), som fungerer som ryggens støddæmpere. En diskus består af en hård skal og en blød kerne. Når man får en diskusprolaps i nakken, vil den bløde kerne blive presset igennem den hårde skal ud i rygmarvskanalen, hvilket kan skabe irritation i området eller trykke direkte på nerverne, som fortsætter videre ud i armen.

Derfor kan en diskusprolaps i nakken både give smerter i nakken, armen og hånden, hvor man også kan opleve sovende fornemmelse og nedsat kraft, som tegn på at nerven er irriteret.

Kiropraktorer håndterer ofte diskusprolapser og derfor er der et struktureret pakkeforløb, man kan komme i, hvilket også giver patienten et større tilskud fra sygesikringen. En diskusprolaps kan være meget smertefuld, men har god prognose og håndteres oftest uden operation.

Kiropraktoren kan hjælpe med smertelindrende behandling, øvelser og information om hvordan man skal forholde sig i hverdagen. Der vil løbende blive holdt øje med at symptomerne går den rigtige retning, og kiropraktoren kan henvise til MR-skanning og videre udredning i tilfælde med svære eller langvarige symptomer.

Piskesmæld/whiplash

Piskesmæld er i sig selv ikke en diagnose, men udtrykket bruges ofte ved symptomer efter bilulykker (særligt påkørsel bagfra) eller fald hvor nakken bliver kastet bagover. Piskesmæld kan give smerter og stivhed i nakken, nedsat bevægelse, ømme muskler, hovedpine og sovende fornemmelser i armene.

Det er vigtigt at man prøver at bruge nakken så normalt som muligt. Kiropraktorens opgave er især at hjælpe med at genoprette normal bevægelighed i nakken og rådgive i hvad du selv kan gøre.

Slidgigt/artrose

Slidgigt (artrose) dækker blandt andet over ujævnheder og nedsat plads i kroppens led. Slidgigt kommer gradvist med alderen og alle får det i større eller mindre grad – dog kan der være stor forskel på hvor mange gener det giver fra person til person.

Ofte vil der være et mønster af smerter ved begyndende aktivitet – så lindring efter nogen tid – og så tiltagende smerter ved fortsat aktivitet.

Slidgigt kan give smerter og nedsat bevægelse i nakkens led, hvilket også ofte fører til muskelsmerter omkring. I nogle tilfælde kan slidgigt medføre mindre plads til nakkens nerver, hvilket kan skabe irritation omkring dem og give udstrålende smerter i skulder, arm og hånd.

Det er særlig vigtigt, at man bevæger nakken, hvis man har slidgigt. Ledfrigørende behandling og øvelser hos kiropraktoren fjerner ikke selve slidgigten, men kan hjælpe med at optimere bevægeligheden i nakken og få ro på smerterne.