Smerter i brystryggen

Brystryggen er den del af rygsøjlen som sidder mellem nakken og lænden. Smerter her kan variere mellem alt fra mild stramhedsfornemmelse til skarpe stikkende smerter. Nogle kan have besvær med dybe vejrtrækninger og smerterne kan af og til trække rundt langs ribbenene og om på forsiden mod brystbenet.

Pludseligt opstående smerter i brystryggen – eventuelt i forbindelse med løft – vil ofte skyldes låsninger og irritationer i ryggens led, hvilket i folkemunde typisk bliver beskrevet som hold i ryggen, hekseskud eller facetledssyndrom.

Det kan være meget invaliderende og gøre at man har svært ved at bevæge sig, så derfor giver tidlig ledfrigørende behandling hos kiropraktoren de bedste forudsætninger for at få ro på smerterne.

 

Mange har gavn af styrketræning

Smerter i brystryggen kan også komme over længere tid i forbindelse med uhensigtsmæssig holdning og belastning og i sjældnere tilfælde kan smerter i brystryggen komme fra nakken eller de indre organer.

Mange som har tendens til spændinger og smerter i brystryggen vil have gavn at styrketræning, til at forebygge og gøre ryggen mere modstandsdygtig for hverdagens belastninger. Din kiropraktor kan rådgive dig i træning ved behov.

Du kan læse mere om forskellige typer af smerter i brystryggen herunder.

Facetledssyndrom / hold i ryggen

Facetled er led som forbinder vores ryghvivler. Ved facetledssyndrom kan der opstå irritation og låsninger omkring ét eller flere led, hvilket kan opstå i forbindelse med normale hverdagsbevægelser som et løft eller et vrid.

Symptomerne vil ofte være pludselig smerte, muskelspændinger, nedsat bevægelse og besvær med at trække vejret i bund. Nogle vil beskrive det som ”en kniv i ryggen”, når man udfører bestemte bevægelser.

På trods af at smerterne kan være intense, er det en ufarlig tilstand, som ofte har god
og hurtig effekt af ledfrigørende behandling hos kiropraktoren.

Ribbensmerter

Ribbenene sidder fast på ryghvirvler i brystryggen og bevæger sig en smule når man trækker vejret eller bevæger overkroppen. Smerter fra ribben kan minde om facetledssyndrom og der kan både være irritation omkring ribbenenes led tæt på rygsøjlen samt i de muskler der sidder imellem ribbenene. Derfor oplever nogle af smerterne kan trække fra ryggen ud på siden og frem til forsiden af brystkassen, hvor ribbenene har forbindelse til brystbenet.

Ledfrigørende og relevant muskelbehandling hos kiropraktoren har ofte god effekt på ribbenssmerter

Scheuermann

Scheuermann er kendetegnet ved at brystryggen bliver mere krum på grund af kileformede ryghvirvler, men tilstanden kan også nogle gange ses i lænden, hvilket udretter det naturlige lændesvaj. Det udvikler sig oftest hos drenge i puberteten og kan give følelser af smerter og træthed i området. Mange går rundt med Scheuermann uden at vide det, så selvom at det kan være en bidragende faktor til spændinger i ryggen, giver tilstanden i sig selv ikke nødvendigvis smerter.

Ledfrigørende behandling kan hjælpe med at skabe bedre bevægelighed i området, og hvis man har Scheuermann og tendens til rygsmerter, vil rygtræning også ofte være en del af håndteringen.

Skoliose / skæv ryg

Små skævheder i ryggen er meget almindelige og giver som regel ikke problemer. Man kalder det altså først en skoliose, når skævheder har en hvis størrelse. Det udvikler sig gradvist over længere tid i voksealderen og giver sjældent smerter i sig selv. For nogle kan det være en bidragende faktor til rygsmerter, men mange mennesker har en skoliose uden at vide det, fordi de ikke generer dem. Mange mennesker med skoliose kommer til kiropraktor, som kan hjælpe med smertelindrende behandling, rådgivning og forebyggende tiltag.

Børn bør undersøges hos egen læge:
Langt de fleste behøver ikke behandling for selve skoliosen. Dog er det væsentligt at det opdages tidligt, så man kan følge barnet gennem voksealderen og lægen kan henvise til videre behandling, hvis skoliosen bliver udtalt.

Typiske tegn på skoliose er:

  • Ryggen ser skæv ud når man ser på den bagfra
  • Skuldrene ikke er lige høje
  • Ribbenene buler ud på den ene side når man bøjer sig forover