Hovedpine

Mange danskere døjer med hovedpine, og det er også en hyppig grund til at folk søger behandling hos en kiropraktor. Der findes forskellige typer af hovedpiner med forskellige mønstre, og mens nogle mennesker kun oplever milde smerter, kan det for andre være meget invaliderende i hverdagen.

Afhængigt af typen kan hovedpinen sidde forskellige steder og smerterne kan føles enten strammende, trykkende, dunkende, pulserende eller skarpe. Nogle gange kan hovedpine også være en kombination af flere typer.

Da der kan være mange årsager til at man får hovedpine, er det derfor vigtigt at få lavet en grundig undersøgelse, så man kan få tilbudt en behandling og rådgivning som passer til den enkelte person.

 

Spændingshovedpine og migræne

Hovedpine hænger ofte sammen med muskelsmerter og dårlig bevægelse i nakkens led, hvilket især gør sig gældende ved hyppige hovedpinetyper som spændingshovedpine, migræne og såkaldt cervikogen hovedpine.

Hos Kiropraktisk Center Sydfyn har vi god erfaring med at forbedre bevægeligheden i nakken, som en del af behandlingen for hovedpine. Derudover er det væsentligt at være opmærksom på at andre faktorer som f.eks. stress, arbejdsvaner, dårlig søvnkvalitet og medicinforbrug også kan spille en rolle, hvorfor din kiropraktor vil sørge for at spørge ind til disse ting.

Herunder er nogle af de forskellige typer af hovedpiner vi behandler i klinikken:

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er hyppig i alle aldre og giver en strammende eller trykkende følelse i hovedet. Det kan føles som en hjelm eller pandebånd som sidder for tæt, og typisk er det ikke ledsaget af kvalme som f.eks. migræne er.

Spændingshovedpiner kan komme af mange årsager. Belastende arbejdsstillinger , muskelsmerter og nedsat bevægelse i nakkens led kan bidrage – men også stress, dehydrering og dårlig søvnkvalitet kan være medvirkende årsag.

Spændingshovedpine er en meget hyppig årsag til at opsøge kiropraktor, hvor behandlingen vil være rettet mod nakkens muskler og led samt at identificere andre faktorer som kan spille en rolle.

Migræne

Migræne kommer i anfald og giver typisk en stærk dunkende eller pulserende smerte i den ene side af hovedet, og kan også være ledsaget af kvalme og opkast samt følsomhed for lys og lyd.

Nogle får såkaldt ”aura” sammen med migræne, som kan give forbigående føle- og synsforstyrrelser. Mange danskere opsøger kiropraktor på grund af migræne, da det ofte ses en sammenhæng med nakkesmerter.

Nakkehovedpine

Nakkehovedpine ligner meget spændingshovedpine og kan sidde i den ene eller begge sider af hovedet. Smerter og nedsat funktion i særligt den øvre del af nakken kan ”trække op” og give hovedpine.

Nakkehovedpine kan både forværres ved bevægelse af nakken eller ved at holde nakken i samme stilling i længere tid. Behandlingen har fokus på genoprettelse af normal funktion i nakken, hvorved hovedpinen også vil aftage.

Svimmelhed grundet øresten

Svimmelhed kan føles på forskellige måder og komme af flere årsager. Øresten er den hyppigste årsag til svimmelhed og kendetegnes ved pludselig indsættende kortvarige anfald med svimmelhed, som kan være ledsaget af kvalme og nogle gange opkast.

Det provokeres ved at dreje hovedet i bestemte retninger og kommer som regel, når man vender sig i sengen. Svimmelheden kommer fordi en “sten” i det indre øre er kommet ud i en af de såkaldte buegange, som er med til at styre vores stillingssans.

Øresten kan ofte behandles hurtigt og effektivt hos kiropraktoren, som kan hjælpe stenen “på plads” igen.