Hoftesmerter

Hoftesmerter kan sidde bagtil, på siden eller fortil mod lysken og kan være grundet problemer i selve hofteleddet eller i strukturerne omkring. Afhængigt af årsagen kan nogle opleve hoftesmerter i forbindelse med aktivitet og vægtbæring, mens de for andre kan være mere konstante.

Det er ikke ualmindeligt, at folk med problemer i lænd og bækken synes at smerterne kan trække ned til hofteregionen, og nogle gange kan dårlig funktion i knæ og fod forplante sig til smerter i hoften. Blandt sportsudøvere vil hofte- og lyskesmerter ofte være på grund af overbelastning af muskler og sener.

Slidgigt (artrose) i hofteleddet er meget almindeligt hos ældre mennesker og selvom det ikke er alle som oplever gener fra det, så kan det være en medvirkende årsag til smerter, stivhed og nedsat bevægelse.

 

Røntgenbilleder ved behov

Ved behov kan vi hos Kiropraktisk Center Sydfyn tage et røntgenbillede af hofterne og de omkringliggende områder til at vurdere leddenes tilstand.

Mange hoftesmerter vil kunne afhjælpes med rådgivning, behandling af muskler og led, samt øvelser som kan laves hjemme. Har man slidgigt i hoften, er det særligt vigtigt at holde den bevægelig, styrke musklerne omkring gennem tilpasset træning og eventuelt tabe sig i tilfælde af overvægt.

Du kan se flere forskellige typer af hoftesmerter herunder.

Overbelastning af muskler og sener

Muskel- og seneoverbelastninger omkring hoften er hyppige og kan både komme akut (f.eks. ved sportsskader) eller gradvist over længere tid. Smerterne kan sidde omkring lyske, inderlår, forlår, yderlår, baglår og balle og afhænger af hvilke muskler og sener der er tale om.

Behandlingen vil være rettet mod smertelinding og genoprettelse af normalt bevægemønster. Hoften arbejder tæt sammen med lænd, bækken, knæ og fod, hvorfor det kan være relevant med behandling af disse områder også.

Slidgigt (artrose)

Slidgigt (artrose) dækker blandt andet over ujævnheder og nedsat plads i kroppens led. Slidgigt kommer gradvist med alderen og alle får det i større eller mindre grad – dog kan der være stor forskel på hvor mange gener det giver fra person til person. Ofte vil der være et mønster af smerter ved begyndende aktivitet, så lindring efter nogen tid og så tiltagende smerter ved fortsat aktivitet.

Slidgigt i hoften er meget almindelig blandt ældre og kan give stivhed og smerter omkring lysken, forsiden af låret og ned mod knæet. Smerterne kommer som regel ved belastning, men i mere fremskredne tilfælde kan der også være smerter i hvile.

Overvægt øger risikoen for at få slidgigt i hoften, mens genetik også kan spille en rolle.

Ledfrigørende behandling og øvelser hos kiropraktoren fjerner ikke selve slidgigten, men kan hjælpe med at optimere bevægeligheden og få ro på smerterne. Tilpasset motion er anbefalet for at holde hoften stærk og smidig. Hvis man er overvægtig, bør man ligeledes prøve at tabe sig for at mindske belastningen.

Smerter på ydersiden af hoften / udvendige hoftesmerter / laterale hoftesmerter

Smerter på ydersiden af hoften kan skyldes en række tilstande, som hyppigst er inflammation af balle-senerne (gluteal tendinopati) eller sjældnere en irriteret slimsæk (bursit). Tilstanden ses oftest hos kvinder over 50 år, men kan også ses hos yngre.

Behandlingen tilpasses patienten afhængigt af hvilke strukturer der er involveret og hvilke aktiviteter der påvirker smerten. Ofte vil der blive gjort brug af tilpasset aflastning, ledfrigørende behandling, muskelbehandling og simple øvelser.

Merelgia paræsterica

Merelgia paræsterica er en tilstand hvor man oplever prikkende/brændende fornemmelser og føleforstyrrelser på forsiden og ydersiden af låret, grundet indeklemningen af nerven som styrer følesansen i dette område. Symptomerne kan ligne andre tilstande, hvorfor en grundig undersøgelse er væsentlig, for at tilpasse behandling og rådgivning.

Det er ikke altid til at sige hvad den præcise årsag til indklemningen er, men det ses hyppigere hos overvægtige, gravide eller folk som går med et stramt bælte. Blokade og operation er sjældent nødvendigt i behandlingen af merelgia paræstetica.

Piriformissyndrom

Piriformis er en muskel i ballen som sidder i tæt relation til iskias-nerven. Mens det er rigtigt at piriformis kan generer iskias-nerven og dermed give udstrålende smerter i balle og ben, så er der mange misforståelser både omkring iskias og piriformissyndrom (læs evt. om iskias under “lænd”).

Selvom mange mennesker tror, at de har piriformissyndrom, grundet udstrålende smerter, er det mere sandsynligt at årsagen er en anden.

Piriformissyndrom giver ofte smerter i selve ballen, som kan påvirkes af tryk og stræk og kan derfor nogle gange forværres ved at sidde ned og krydse benene. Til håndtering af piriformissyndrom (og andre hyppige årsager til udstrålende smerter) vil ledfrigørende behandling, muskelbehandling og simple øvelser ofte blive brugt.

Hoftesmerter hos børn

Hoftesmerter hos børn er ikke ualmindeligt grundet deres fysiske aktivitet og kroppe i vækst. Der kan være forskellige årsager til at barnet får det, og problemet kan også sidde andre steder end i selve hoften. Hoftesmerter hos børn kan også give smerter på forsiden af låret eller indersiden af knæet. Man bør være særlig opmærksom på børns hoftesmerter, hvis de er tiltagende, vedvarende og gør, at barnet halter eller ikke kan strække hoften.

Behandling afhænger af diagnosen, men kan blandt andet indebære muskelbehandling og ledmobilisering. I nogle tilfælde kan det være relevant at tage et røntgenbillede af bækkenet og hoften for at udelukke mere sjældne lidelser.