Smerter mellem skulderblade - skuldersmerter

Skulderleddet er et af kroppens mest komplekse og bevægelige led. Det er et kugleled, der giver dig frihed til at bevæge armen i alle retninger.

På grund af ledskålens (cavitas glenoidalis) begrænsede overflade, er der store krav til skulderens muskler, da de omslutter leddet i en indre og en ydre kappe af muskler.

Når vi hjælper patienter med skulderproblemer, handler det ofte om at få nogle af musklerne til at slappe af, fordi overaktive muskler fungerer som en beskyttelsesmekanisme. Dernæst skal bevægelses genoprettes gennem lette mobiliserende øvelser og til slut bør der fokuseres på styrke og kontrol af skulderbæltet, således at kroppen ikke “behøver” beskytte sig selv gennem opspænding og smerteinput.

Du kan læse mere om forskellige typer af problemer med skulderleddet herunder

Overbelastning af sener

Overbelastning af sener i skulderen er meget hyppig og kommer ofte efter længere tids uhensigtsmæssig brug, men kan også komme akut i forbindelse med sport.

Afhængigt af hvilke sener, der er tale om, kan smerten sidde forskellige steder og provokeres ved forskellige bevægelser og aktiviteter – og i nogle tilfælde kan smerterne trække ned mod overarmen.

Behandlingen er rettet mod at dæmpe smerterne og genoprette funktionen i skulderen. Justering af vanlig aktivitet kan være nødvendig, og genoptræning af skulderen gennem simple øvelser er ofte en væsentlig del af behandlingen. For nogle kan smertestillende medicin og blokader være relevante. Hvis der er tale om en overrivning af en sene, kan operation være nødvendigt.

Irriteret slimsæk / bursit

En slimsæk (bursa) er en væskefyldt struktur, som fungerer som støddæmper mellem forskellige strukturer – ofte mellem knogler og sener. Disse findes i skulderen, men også mange andre steder i kroppen.

Når en slimsæk bliver irriteret, hæver den, hvilket i sig selv kan give smerter, men også kan skabe mindre plads til omkringliggende strukturer. Smerterne kan trække ned i overarmen og ofte gør det ondt at ligge på den syge skulder. Tilstanden kan komme i forbindelse med overbelastning, men det kan også komme uden oplagt årsag. For mange vil tilstanden gå over af sig selv.

Aflastning, justering af vanlig aktivitet og antiinflammatorisk medicin er væsentlig i starten. Muskelbehandling, øvelser og blokader kan også indgå i behandlingen.

Frossen skulder / adhæsiv kapsulit

Frossen skulder er en tilstand i skulderens ledkapsel, som giver smerter og stivhed omkring skulderen. Tilstanden er karakteriseret ved 3 faser:

 1. Smertefasen/frysefasen: Smerten tiltager og det bliver gradvist sværere at bevæge skulderen – særligt ved at løfte armen over hovedet og dreje skulderen udad.
 2. Den frosne fase: Smerterne vil aftage, men bevægelsen i skulderen vil være meget begrænset.
 3. Optøningsfasen: Smerterne vil fortsat aftage og bevægelsen vil gradvist komme tilbage.

Hver fase kan vare flere måneder og tilstanden kan samlet vare op til 2 år. Mange tror, at de har en frossen skulder, selvom det i virkeligheden er et andet problem. Det er derfor væsentlig at få det undersøgt, så man kan tilpasse behandlingen og rådgivningen. Der findes ikke en god kur mod frossen skulder.

Nogle oplever symptomlindring ved forskellige former for behandling og øvelser afhængigt af hvilken fase man er i.

Smerter omkring kraveben

Smerter omkring kraveben kommer ofte efter fald, slag eller ulykker. Kravebenet har ledforbindelse til brystbenet i den ene ende og skulderbladet i den anden, hvor der kan opstå smerter, nedsat bevægelse og slidforandringer.

Ved akutte skader er aflastning og afklaring af skadens omfang væsentlig. Selv hvis man brækker kravebenet, er operation sjældent nødvendigt, så behandling af smerter omkring kraveben har i stedet fokus på optimering af ledbevægelsen i og omkring området samt genoptræning af relevante muskelgrupper.

Når hypermobilitet skaber udfordringer

Hypermobilitet: Når skulderen mister sin balance

Ved hypermobilitet i skulderen kan leddene bevæge sig ud over det normale bevægelsesudslag. Dette kan føre til:

 • Smerter: Overbelastning af muskler og led kan forårsage smerter, især ved gentagne bevægelser.
 • Instabilitet: Leddet kan føles usikkert og “løst”, hvilket kan få dig til at begrænse, hvor meget du tør bruge din skulder/arm eller øge risikoen for skader i yderstilling.
 • Subluksation: Leddet kan delvist glide ud af sin plads, hvilket forårsager akut smerte og ustabilitet.
 • Slidgigt: Overbelastning kan føre til hurtigere slid af ledbrusk.

Kiropraktisk hjælp til at genoprette balancen

Som kiropraktor hjælper vi personer med hypermobile led ved at:

 • Identificere hypermobilitetens omfang og påvirkning på skulderleddet.
 • Løsning af spændinger i muskler og led.
 • Målrettet styrke af musklerne omkring skulderleddet.
 • Træning i proprioception: Forbedring af evnen til at mærke og kontrollere kroppens stilling og bevægelse.
 • Rådgivning om ergonomi og forebyggelse af skader.

Sammen med kiropraktisk behandling kan fokus på bevidst bevægelse og skånsom træning bidrage til at genoprette stabilitet og funktion i skulderleddet hos hypermobile personer.

Hvis du oplever smerter eller begrænset bevægelighed i skulderen, kan vi hjælpe dig med at finde årsagen til problemet og udarbejde en behandlingsplan, der passer til dig.